Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

04/11/2010

III Premi Jordi Solé Tura per a una tesi doctoral sobre la democràcia

La doctora Clara Isabel Velasco guanya el III Premi Jordi Solé Tura per a una tesi doctoral sobre la democràcia amb una tesi sobre la delimitació de les competències autonòmiques.

Clara Isabel Velasco, guanyadora del III Premi Jordi Solé Tura

Clara Isabel Velasco, guanyadora del III Premi Jordi Solé Tura


 


El 4 de novembre de 2010 es va lliurar el III Premi Jordi Solé Tura per a una tesi doctoral sobre la democràcia en l'acte de commemoració del Dia de la Ciutat. La tesi titulada "Competències autonòmiques i punts de connexió ", de la doctora Clara Isabel Velasco, doctora en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, va ser la guardonada.


Els membres del jurat format per catedràtics del Consell Assessor del Centre Jordi Solé Tura per la Democràcia, van valorar la qualitat de l'estudi, la utilització d'una tècnica molt nova en l'àmbit de recerca i l'interès de les conclusions extretes.


Segons l'autora de la tesi, els punts de connexió són una tècnica que s'utilitza molt en dret privat, però que ella ha aplicat en dret públic amb l'objectiu de descobrir la conflictivitat en el moment de delimitar les competències de cadascuna de les autonomies entre elles, i també en relació a l'estat.
 


De la tesi es pot concloure que sovint no queda clar quina és l'administració competent en cada cas, la qual cosa fa necessària la intervenció del Tribunal Constitucional.


El jurat també va atorgar una menció especial a la tesi "La planificación del sistema financiero y presupuestario local: propuestas para mejorar", del Dr. Isidro Valenzuela de la Universidad de Granada.


El Premi passa a ser biennal


En el decurs de l'acte de lliurament del Premi, Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va comunicar que la convocatòria passa a ser cada dos anys, de manera que el IV Premi obrirá la participació a finals de 2011 i s'atorgarà el novembre de 2012. La finalitat d'aquesta modificació és afavorir la participació i la qualitat dels treballs que es presentin ja que el nombre de tesis relacionades amb les disciplines universitàries que es requereixen és limitat.


Miquel Roca i la Constitució de Solé Tura


Miquel Roca, ponent-redactor de la Constitució espanyola de 1978, com Jordi Solé Tura, va ser el conferenciant convidat a l'acte de lliurament del Premi. En la seva conferència, Roca va ressaltar la seva amistat amb Solé Tura i l'important paper que va tenir a l'hora d'aconseguir acords entre tots els partits representats en la ponència redactora. "Ell tenia molt clar el que significava donar a l'Estat un marc estable per la convivència i aquest era la Constitució", va dir de Jordi Solé Tura.


Roca també va tenir paraules de reconeixement a Solé Tura per la seva contribució molt especial en la definició de la construcció de les bases per a un estat democràtic i en el reconeixement de les nacionalitats històriques com la catalana.


 


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login