Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

10/05/2016

El diàleg "Refugiats d'ahir i d'avui" posa de manifest l'enorme contrast entre l'acollida solidària de refugiats durant la guerra civil i la situació actual a Europa

El diàleg sobre els refugiats que van mantenir Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció i membre de l'ACNUR, i Glòria Campoy, llicenciada en Filologia Hispànica i Documentació i professora a Mollet del Vallès, va posar en evidència les greus mancances humanitàries i democràtiques de l'Europa actual envers les persones que fugen de la guerra.

D'esquerra a dreta: Glòria Campoy, Josep Ramon Bertolín i Carlos Jiménez Villarejo

D'esquerra a dreta: Glòria Campoy, Josep Ramon Bertolín i Carlos Jiménez Villarejo

El passat 2 de maig va tenir lloc al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès, la xerrada, organitzada per l'Ajuntament de Mollet, sobre què significa ser refugiat. L'acte pretenia contrastar l'acollida de refugiats que es va viure a Catalunya i a Mollet durant la guerra civil amb la situació dels refugiats que arriben actualment a Europa fugint de les guerres, principalment de Síria i l'Orient Mitjà.


La professora Glòria Campoy, que ha estudiat el tema dels refugiats al Baix Vallès i a Mollet durant la guerra civil, va explicar que Catalunya va acollir un mínim d'1 milió i mig de refugiats. L'acollida es va fer de manera organitzada des del govern de la República, amb combois de refugiats -bàsicament, dones, nens i gent gran-, des dels territoris en guerra cap a la zona de pau que era Catalunya. Un cop aquí, "la llei marcava per a cada poble l'acollida d'un nombre de refugiats del 5% del total de la seva població; una xifra que es va sobrepassar de molt. A Mollet, com a mínim, un 10% de la població eren refugiats".


La gestió dels refugiats durant la guerra civil és una història de solidaritat i col·laboració dels veïns que, en molts casos allotjaven i mantenien els refugiats a casa. Una història que no és possible de repetir avui en dia, ja que la Unió Europea i els estats que en formen part no estan afavorint l'arribada i acollida de refugiats, sinó que l'estan dificultant.


Segons Jiménez Villarejo, és vergonyant que una Europa formada per 28 estats i més de 500 milions d'habitants no sigui capaç d'acollir i tractar com a persones a 2 - 3 milions de refugiats. "Hi ha una actitud de manca de respecte als drets humans i una gravíssima irresponsabilitat política i moral", reblava.


A més a més, Villarejo va criticar la política de la UE de retornar els refugiats, ja que, a banda d'inhumana, és inútil: "més tard o més d'hora, aquestes persones tornaran a intentar entrar a Europa. A ells els hi és indiferent el que acordin la UE i Turquia; tornaran a embarcar-se i com que ningú els facilita l'arribada a Europa continuarem veient les horribles imatges de refugiats intentant traspassar les fronteres europees".


L'acte, que va acabar amb un col·loqui amb el públic assistent, estava organitzat en el marc de la commemoració de la proclamació de la II República, el passat 14 d'abril, i l'alliberament dels camps de concentració nazis, el proper 5 de maig.


Vegeu articles de premsa relacionats a:


eldiario.es Solidaritat amb els refugiats
 
  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login