Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

01/07/2016

Amb 'Ricard Vaccaro (1946-2016), art i compromís', Mollet homenatja i recorda l'artista

Ricard Vaccaro, mort el passat 25 de febrer, va donar l'escultura 'Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura', en la II Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, el 2011

Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va presentar l'acte de celebració de la V Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura

Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va presentar l'acte de celebració de la V Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura


En la presentació de l'acte de la V Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va remarcar la importància dels valors que transmet la cultura i de com cal que es potenciïn per avançar com a societat. També hi va ser present Josep Ramon Bertolín, regidor d'Acció Institucional.


La conversa, a l'entorn de l'art i la seva importància en la cultura, va comptar amb la intervenció de Joel Vaccaro, dissenyador gràfic i fill de l'artista, i Vicenç Altaió, poeta i crític d'art. Albert Solé, fill de Solé Tura, va actuar-hi com a moderador. També varen assistir a l'acte Teresa Eulàlia Calzada, vídua de qui va ser ministre de Cultura durant la legislatura del PSOE, de 1991 a 1993, i Marcel Planellas, membre del Consell Assessor del Centre d'Estudis per la Democràcia.


Per a Joel Vaccaro, Ricard Vaccaro creava la seva obra a partir del sentiment més profund i de la humilitat. "El pare feia les coses perquè les sentia. Ho feia i si ho podia donar és quan estava més satisfet", va dir.


Segons Altaió, "Vaccaro donava valor a la pintura i a l'escultura però bàsicament al llenguatge. Ell pintava un llenguatge escrit, contenidor de naturalesa". Per a Altaió, Vaccaro tenia tres facetes: "la d'artista, la de pedagog de l'art i la de solidari amb l'entorn i la comunitat".


Vaccaro va estar sempre implicat en la societat i en política, va ser assessor de Catarina Mieras, consellera de Cultura amb el govern de Pasqual Maragall, la qual cosa li va permetre desenvolupar "el seu desig de difondre la cultura pública per fer-la arribar a tothom", va afegir Altaió.


Per a Altaió, Vaccaro va ser un artista que va innovar amb l'ús de materials. Va ser el precursor a utilitzar materials provinents del món industrial com el neoprè o el polimetacril·lat. Aquest darrer, segon Altaió, el va "enganxar per la seva capacitat de projectar la llum i de deixar-la passar a través de les transparències". L'escultura Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura, és feta amb aquest material, precisament.


En el transcurs de l'acte, Vicenç Altaió va llegir el poema 'De la passió', que va compondre amb motiu de l'exposició De la passió (2010) del seu amic Ricard Vaccaro.


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login