Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

25/02/2019

Jordi Borja presenta a Mollet el llibre "Bandera Roja. 1968-1974", sobre el moviment que va liderar Jordi Solé Tura

Bandera Roja va ser una organització d'esquerres antifranquista constituïda l'any 1968 per Jordi Solé Tura (Mollet, 1930-2009) i Jordi Borja (Barcelona, 1941). El passat 12 de febrer, Borja va presentar a Mollet el seu llibre Bandera Roja. 1964-1978, amb una tertúlia a La Marineta on hi van participar antics militants.

Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va presentar l'acta. D'esquerra a dreta: Marcel Planellas, Teresa Eulàlia Calzada, Jordi Borja, Ramon Pla i Montserrat Erra.

Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va presentar l'acta. D'esquerra a dreta: Marcel Planellas, Teresa Eulàlia Calzada, Jordi Borja, Ramon Pla i Montserrat Erra.


 


El llibre, d'Edicions 62, s'ha escrit amb motiu del 50 aniversari de la creació de Bandera Roja, que es va formar principalment amb gent de la universitat i dels sindicats estudiantils en un moment de gran agitació de les esquerres com a instrument per actuar, canviar i contribuir a derrocar el règim franquista. L'any 74, Bandera Roja i els seus dirigents es va integrar al PSUC.


L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Mollet a través del Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, va comptar amb la presentació de l'alcalde Josep Monràs, el qual va destacar unes paraules de Solé Tura en què parlava de la manera d'enfocar els problemes de Bandera Roja: "rarament es parlava de problemes abstractes, de frases fetes (...). Mai no vam venerar jerarquies ni ens vam considerar portadors de la veritat absoluta". Monràs va contraposar-ho al moment actual en què, segons va dir, "es parla massa de temes que no afecten directament el ciutadà del carrer".


Jordi Borja, que actualment és professor emèrit de la UOC i forma part del Consell Assessor del Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, va destacar la importància de la figura i la personalitat de Solé Tura: "Bandera Roja no hagués existit sense ell. Era la persona de confiança; tots érem molt jovenets i ell era qui tenia més edat i més experiència. A més, també destacava per la seva capacitat d'explicar-se i fer pedagogia".


La presentació del llibre es va fer en el marc d'una tertúlia conduïda per la periodista Montserrat Erra i amb la participació d'antics militants de Bandera Roja: Teresa Eulàlia Calzada, que provenia del sector universitari de l'ensenyament, el molletà Marcel Planellas, que va militar-hi pel sector d'estudiants, i Ramon Pla, líder sindical, que també va militar en el PSUC i Iniciativa, posteriorment.


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login