Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

11/11/2016

La figura de Jordi Solé Tura inspira un col·loqui sobre democràcia i pluralisme

L'Ajuntament i el Centre d'Estudis Jordi Solé Tura commemoren el Dia de la Ciutat amb la celebració d'un col·loqui en el qual s'han tractat conceptes com la sobirania, la reforma constitucional, el dret a decidir o el federalisme

Els catedràtics Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i president de Federalistes d'Esquerres; i Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB, han pres part al col·loqui Democràcia i pluralisme, Espanya i Europa: visions des de Catalunya, celebrat en el marc de la commemoració del Dia de la Ciutat de Mollet.


Sota la batuta del regidor de Participació, Transparència i Acció Institucional, Josep Ramon Bertolín, els ponents han aportat la seva visió sobre temes de l'actualitat política i social catalana, espanyola i europea, sense perdre de vista que la globalització situa tots els països, estats o nacions, en un context mundial. De fet, el debat ha començat amb una cita del mateix Jordi Solé Tura, polític molletà i ponent de la Constitució espanyola: "la sobirania ha donat pas a la globalització"


Després de tractar aspectes teòrics sobre el concepte de sobirania (què significa, on rau actualment la sobirania?), la possibilitat d'una reforma constitucional que permeti abordar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya ha centrat bona part del col·loqui. Segons Barceló, a Catalunya un grup majoritari de persones vol fer una proposta política per a la qual se'ls demana reformar la Constitució. Fet inviable, ja que, en el conjunt d'Espanya, són una minoria territorial: "aquí rau el problema de dèficit democràtic que està creant desafecció al sistema". I ha afegit que caldria una "actualització constitucional, sense necessitat de reforma, que reconegués el dret a decidir".


Per Joan Botella, el problema és que ens estem centrant massa en la reforma constitucional, quan la Constitució no és "el tot" de la realitat política. Botella ha afirmat que es tracta d'un problema polític, i no constitucional: "el que necessitem és abordar el problema, resoldre'l políticament i, després, donar-li una forma jurídica a la solució". Com a solució desitjable a l'encaix català, Botella ha declarat que "el federalisme és en política sinònim de realisme".


Pel catedràtic Francesc de Carreras, qualsevol solució ha de passar per una reforma constitucional: "no hi ha límits a la reforma constitucional, els únics límits són de procediment". I, en aquest sentit, ha opinat que "la sobirania rau en el poble espanyol, que és qui va aprovar la Constitució i qui té el poder i els mecanismes per reformar-la a través dels seus representants a les Corts Generals". Carreras considera que un referèndum és una manera molt imperfecta de democràcia; "prefereixo el debat, la controvèrsia, la deliberació...".


Nou número de Textos per divulgar el llegat de Solé Tura


En finalitzar l'acte, l'alcalde de la ciutat i president del Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura (CED,) Josep Monràs, ha presentat el número 4 de la col·lecció Textos, una publicació que té per objectiu la divulgació de la figura del polític i molletà il·lustre Jordi Solé Tura. El nou Textos posa de relleu la faceta d'articulista de Jordi Solé Tura, amb una selecció d'articles que el polític va publicar al diari El País entre 1978 i 2002, i que són comentats a la llum de l'actualitat  pels professors del Consell Assessor del CED: "són textos escrits fa molts anys, però d'absoluta actualitat; fet que demostra la capacitat del Jordi d'avançar-se a la seva època i veure-hi més enllà dels fets recents".


Podeu veure i escoltar el col·lolqui a: https://youtu.be/ZpDNAi4T7mI


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login