Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Notícies

Notícies

24/05/2012

Una placa en honor de Jordi Solé Tura presideix la façana de la casa on va néixer a Mollet del Vallès

“Avui, per sempre més, quedarà la seva empremta en aquesta casa natal” va dir Josep Monràs, alcalde de la ciutat, a l’acte commemoratiu de la III Trobada del Grup d’Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, organitzada pel Centre d’Estudis per la Democràcia.

Josep Monràs, alcalde de Mollet, i Teresa Eulàlia Calzada, vídua de Jordi Solé Tura destapen la placa que rememora la casa on va néixer el polític molletà

Josep Monràs, alcalde de Mollet, i Teresa Eulàlia Calzada, vídua de Jordi Solé Tura destapen la placa que rememora la casa on va néixer el polític molletà

L’acte de celebració de la tercera trobada del grup es va iniciar amb una passejada pel Mollet de Jordi Solé Tura. El Pont de la Mandra, l’Ateneu, l’antic Ajuntament, el forn de Ca La Vicenta i, finalment, la casa natal de Jordi Solé Tura varen ser els espais emblemàtics on Montserrat Tura, diputada al Parlament de Catalunya; Marcel Planellas, membre del Consell Assessor del Centre d’Estudis per la Democràcia; Jaume Boix, membre del Consell Assessor del Centre d’Estudis Molletans; Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura; i Teresa Eulàlia Calzada, la seva vídua; varen explicar anècdotes de les seves vivències amb l’il•lustre molletà.


A la façana del carrer Lluís Duran, 88, Josep Monràs i Teresa Eulàlia Calzada, vídua del destacat polític català, varen destapar la placa que senyala la casa on Jordi Solé Tura va néixer i va passar la seva infància. L’Alcalde va explicar que aquella “és la casa compartida dels primers il•lustres molletans, Jordi Solé Tura i Joan Abelló”, veïns durant els seus primers anys de vida.


Teresa Eulàlia Calzada va presentar i llegir fragments d’un diari insòlit de l’adolescència de Jordi Solé Tura on escriu “dono les gràcies per fer-me néixer en aquesta immensa terra catalana”, paraules del polític molletà en què ja s’intueix un profund sentiment cap a la cultura pròpia i l’interès per temes socials.


L’acte va concloure al Museu Abelló que va ser inaugurat el 1999, amb la participació de Jordi Solé Tura com a exministre de Cultura. Hi varen intervenir amics i amigues seus. D’una banda, Andreu Llargués, president del Gremi de Flequers de la província de Barcelona, qui va destacar el molletanisme i el profund sentiment que Solé Tura va mostrar sempre per la professió de forner.


D’altra banda, Francesc Vallverdú, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, va recordar l’etapa de companys d’universitat i els seus inicis d’activisme social i polític, així com el seu catalanisme.


Seguidament, Anna Sallés, professora d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar de moments compartits amb Jordi Solé Tura, especialment els moments a l’any 1975 en què “esperaven que es produís el desenllaç” referint-se a la mort del dictador Franco.


Per acabar, l’alcalde de Mollet, Josep Monràs va concloure l’acte amb paraules de reconeixement cap a les persones que com Jordi Solé Tura “dónen valor als motors de la nostra vida, les conviccions”. Avui, va dir “necessitem molts Jordis per fer front a aquests vents que ens vénen contra”.
 


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2019 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login