Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Grup d' Amics i Amigues | V Trobada del Grup d'Amics i Amigues

V Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura

Amb 'Ricard Vaccaro (1946-2016), art i compromís', Mollet homenatja i recorda l'artista, al Museu Abelló. L'escultor, mort el passat 25 de febrer, va donar l'escultura 'Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura', en la II Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, el 2011

En la presentació de l'acte, Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès, va remarcar la importància dels valors que transmet la cultura i de com cal que es potenciïn per avançar com a societat. També hi va ser present Josep Ramon Bertolín, regidor d'Acció Institucional.

La conversa, a l'entorn de l'art i la seva importància en la cultura, va comptar amb la intervenció de Joel Vaccaro, dissenyador gràfic i fill de l'artista, i Vicenç Altaió, poeta i crític d'art. Albert Solé, fill de Solé Tura, va actuar-hi com a moderador. També varen assistir a l'acte Teresa Eulàlia Calzada, vídua de qui va ser ministre de Cultura durant la legislatura del PSOE, de 1991 a 1993, i Marcel Planellas, membre del Consell Assessor del Centre d'Estudis per la Democràcia.

Per a Joel Vaccaro, Ricard Vaccaro creava la seva obra a partir del sentiment més profund i de la humilitat. "El pare feia les coses perquè les sentia. Ho feia i si ho podia donar és quan estava més satisfet", va dir.

Segons Altaió, "Vaccaro donava valor a la pintura i a l'escultura però bàsicament al llenguatge. Ell pintava un llenguatge escrit, contenidor de naturalesa". Per a Altaió, Vaccaro tenia tres facetes: "la d'artista, la de pedagog de l'art i la de solidari amb l'entorn i la comunitat".

Vaccaro va estar sempre implicat amb la societat i, durant un temps amb la política, va ser assessor de Catarina Mieras, consellera de Cultura amb el govern de Pasqual Maragall, la qual cosa li va permetre desenvolupar "el seu desig de difondre la cultura pública per fer-la arribar a tothom", va afegir Altaió.

En el seu vessant artístic, Vaccaro va marcar algunes diferències. A la pregunta d'Albert Solé sobre si n'era conscient, Joel Vaccaro, que va tenir-lo de professor d'art i de referent artístic, va contestar que el seu pare va ser un pedagog que volia transmetre valors i fer aflorar les il·lusions en els seus espectadors ja fos de manera conscient o inconscient.

Per la seva banda, Altaió va explicar que Vaccaro va formar part d'una generació artística, la dels anys 70, trasbalsada amb l'horror de la segona guerra mundial. Això, segons Altaió, va fer "tornar a donar valor a la societat del coneixement a través de l'art". En aquest sentit, creu molt interessant posar en confrontació la figura de Jordi Solé Tura, un home culte i amb una bona formació en història, amb Ricard Vaccaro, "un artista profundament humanístic que practica un art pur", va afegir.

Per a Altaió, Vaccaro va ser un artista que va innovar amb l'ús de materials. Va ser el precursor a utilitzar materials provinents del món industrial com el neoprè o el polimetacril·lat. Aquest darrer, segon Altaió, el va "enganxar per la seva capacitat de projectar la llum i de deixar-la passar a través de les transparències". L'escultura dedicada a Jordi Solé Tura és feta amb aquest material, precisament.

En el transcurs de l'acte, Vicenç Altaió va llegir el poema 'De la passió', que va compondre amb motiu de l'exposició De la passió (2010) del seu amic Ricard Vaccaro.

Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura

L'any 2011, en el transcurs de la celebració de la II Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, Ricard Vaccaro va donar l'escultura Estrats de la memòria a la ciutat de Mollet del Vallès. La peça escultòrica està dedicada a Jordi Solé Tura, i, segons el propi autor vol representar la fragilitat: "En essència, els humans som fràgils, probablement el més perdurable siguin els pensaments, curiosament allò totalment intangible. És una escultura que juga amb una certa transparència (la figura d'en Jordi), i la fragilitat (la malaltia). Els múltiples lligams que les seves aportacions intel·lectuals varen establir per al bon funcionament del país són aquests petits fils de coure que envolten tota la peça i marxen enllà del nucli central, tal com ho han fet els seus pensaments".


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2022 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login