Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Grup d' Amics i Amigues | II Trobada del Grup d'Amics i Amigues

II Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura

La II Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura va tenir lloc el 17 de maig de 2011 al Teatre Municipal Can Gomà. 

Primerament, en l'acte es va presentar el llibre Jordi Solé Tura, un llegat per a la democràcia, editat pel Centre d'Estudis Jordi Solé Tura per la Democràcia. El llibre és la continuació de la biografia de Solé Tura que l'Ajuntament de Mollet va iniciar l'any 1998 amb l'edició del títol Jordi Solé Tura, Molletà Il·lustre, quan va ser nomenat fill il·lustre de Mollet.

Aquest nou llibre, recull els esdeveniments de la vida de Jordi Solé Tura des de 1998 fins a la seva mort.

A continuació, es va presentar l'escultura Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura, obra de l'artista Ricard Vaccaro que ha donat a la ciutat de Mollet. L'escultura es troba a la Casa de la Vila, però, la ubicació definitiva serà, en un futur, les masies de Can Flequer, on hi haurà el Centre d'Estudis per la Democràcia i el fons documental de Jordi Solé Tura.

Segons paraules del mateix escultor, Estrats de la memòria és una peça escultòrica dedicada a Jordi Solé Tura, que vol representar la fragilitat: "En essència, els humans som fràgils, probablement el més perdurable siguin els pensaments, curiosament allò totalment intangible. És una escultura que juga amb una certa transparència (la figura d'en Jordi), i la fragilitat (la malaltia). Els múltiples lligams que les seves aportacions intel·lectuals varen establir per al bon funcionament del país són aquests petits fils de coure que envolten tota la peça i marxen enllà del nucli central, tal com ho han fet els seus pensaments".

A la segona trobada, també es va presentar el nou documental d'Albert Solé Al final de l'escapada, una pel·lícula que, en paraules del seu director, tracta "sobre la mort digna d'un home digne, Miguel Núñez, i sobre el final d'una generació irrepetible de lluitadors".

La pel·lícula té una connexió amb Bucarest, la memòria perduda, l'anterior d'Albert Solé sobre la vida i la malaltia del seu pare, guanyadora d'un Goya l'any 2009, en la que Núñez, gran amic de Solé Tura, també hi té un paper destacat.

Miguel Núñez, va ser un actiu militant comunista que es va convertir en un dels herois de la lluita antifranquista. Va ser empresonat i torturat en diverses ocasions i al final de la seva vida, amb una malaltia respiratòria greu, va protagonitzar la seva última lluita per una mort digna.

Al final de l'escapada va obtenir el premi del Públic i el trofeu de plata al Festival de Màlaga de 2011 i la menció especial del jurat del Festival de Guadalajara (Mèxic).

Per acabar, algunes persones del Grup d'Amics i Amigues van fer la seva aportació, recordant aspectes més personals de Jordi Solé Tura: Anna Aguilar i Marta Continente, amigues i col·laboradores de Jordi Solé Tura en la seva etapa de ministre de Cultura, i Joan Ollé, president del Club Atlètic Mollet, que va presentar la iniciativa de donar el nom de Memorial Jordi Solé Tura a la tradicional cursa atlètica que el club organitza cada any per la festa major d'hivern.

  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2022 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login