Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Grup d' Amics i Amigues | III Trobada del Grup d'Amics i Amigues

III Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura

L'acte de celebració de la tercera trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura va tenir lloc el 23 de maig de 2012 i es va iniciar amb una passejada pel Mollet de Jordi Solé Tura. El Pont de la Mandra, l'Ateneu, l'antic Ajuntament, el forn de Ca La Vicenta i, finalment, la casa natal de Jordi Solé Tura varen ser els espais emblemàtics on Montserrat Tura, diputada al Parlament de Catalunya; Marcel Planellas, membre del Consell Assessor del Centre d'Estudis per la Democràcia; Jaume Boix, membre del Consell Assessor del Centre d'Estudis Molletans; Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura; i Teresa Eulàlia Calzada, la seva vídua; varen explicar anècdotes de les seves vivències amb l'il·lustre molletà.

A la façana del carrer Lluís Duran, 88, Josep Monràs i Teresa Eulàlia Calzada, vídua del destacat polític català, varen destapar la placa que senyala la casa on Jordi Solé Tura va néixer i va passar la seva infància. L'Alcalde va explicar que aquella "és la casa compartida dels primers il·lustres molletans, Jordi Solé Tura i Joan Abelló", veïns durant els seus primers anys de vida.

Teresa Eulàlia Calzada va presentar i llegir fragments d'un diari insòlit de l'adolescència de Jordi Solé Tura on escriu "dono les gràcies per fer-me néixer en aquesta immensa terra catalana", paraules del polític molletà en què ja s'intueix un profund sentiment cap a la cultura pròpia i l'interès per temes socials.

L'acte va concloure al Museu Abelló que va ser inaugurat el 1999, amb la participació de Jordi Solé Tura com a exministre de Cultura. Hi varen intervenir amics i amigues seus. D'una banda, Andreu Llargués, president del Gremi de Flequers de la província de Barcelona, qui va destacar el molletanisme i el profund sentiment que Solé Tura va mostrar sempre per la professió de forner.

D'altra banda, Francesc Vallverdú, membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, va recordar l'etapa de companys d'universitat i els seus inicis d'activisme social i polític, així com el seu catalanisme.

I, finalment, Anna Sallés, professora d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar de moments compartits amb Jordi Solé Tura, especialment els moments a l'any 1975 en què "esperaven que es produís el desenllaç" referint-se a la mort del dictador Franco.

Per acabar, l'alcalde de Mollet, Josep Monràs va concloure l'acte amb paraules de reconeixement cap a les persones que com Jordi Solé Tura "dónen valor als motors de la nostra vida, les conviccions". Avui, va dir "necessitem molts Jordis per fer front a aquests vents que ens vénen contra".  


A la pàgina de Vallès Visió  hi trobareu un especial que recull la primera part de l'acte, l'itinerari per Mollet

  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2022 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login