Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Jordi Solé Tura | Fons documental

Fons documental

Jordi Solé Tura va ser membre del Consell d’Europa dels anys 1993 fins al 2004. És aquest organisme el que els anys 2000 i 2002, en dues recomanacions als estats membres sobre arxius i accés a la documentació, diu que els arxius constitueixen una part essencial i insubstituïble del patrimoni cultural i que preserven la memòria de la humanitat per al futur. També afirma que un país no accedeix plenament a la democràcia fins que tots i cada un dels seus habitants no diposa de la possibilitat de conèixer de manera objectiva els elements de la seva història.

En coherència amb aquests postul·lats, Jordi Solé Tura signa un conveni amb l’Ajuntament de Mollet del Vallès el 23 d’abril del 2003 en el qual manifesta la seva voluntat de llegar una gran part del seu fons documental a la ciutat.

A partir de l’any 2007 l’Arxiu Històric Municipal comença a materialitzar aquesta voluntat amb l’inici dels treballs arxivístics necessaris per posar, en un futur, la documentació a l’abast d’investigadors, estudiosos i públic en general. En aquests moments, l’Arxiu està treballant en les tasques de classificació, descripció i instruments de cerca dels prop de 7.000 registres d’aquest fons.

El fons documental de Jordi Solé Tura conté documentació referent a la seva projecció pública en el vessant polític i professional i, en menor mesura, el vessant acadèmic, personal i familiar.

Pel que fa a l’activitat professional, s’hi poden trobar documents de la càtedra universitària, de cursos, jornades, ponències i seminaris.

De la vida política i institucional, hi ha documents de partits polítics i de càrrecs que va exercir al Congrés de Diputats, a l’Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya, com a senador, ministre de Cultura, membre del Consell d'Europa i de la Unió Europea Occidental, president del Comitè Català de l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), en institucions no governamentals i de diversos organismes internacionals.

El fons també conté documentació manuscrita i mecanografiada relacionada amb les seves activitats: xerrades, congressos, conferències i debats, activitat editorial, esborranys i notes, articles, llibres, pròlegs i presentacions de llibres, recensions, homenatges a tercers...

En l’epistolari hi ha correspondència emesa i rebuda, i correspondència entre tercers.

Al capítol de Premsa s’hi pot trobar articles relacionats amb ell i escrits per ell, a més de retalls externs relacionats amb les seves activitats.

Entre els documents de les activitats personals i familiars hi ha carnets i credencials, agendes, dietaris i directoris, multes, certificats, formació, tesi doctoral, oposicions, currículum acadèmic... I finalment, la donació també conté la seva biblioteca personal.

Part del Fons documental Jordi Solé Tura
Part del Fons documental Jordi Solé Tura
Sala de consulta de l'Arxiu municipal
Sala de consulta de l'Arxiu municipal
  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2022 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login