IV Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura
La presentació de 'Las cartes de La Pirenaica' ha estat l'acte central de la IV Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, organitzada pel Centre d'Estudis per la Democràcia, de l'Ajuntament de Mollet del Vallès
La IV Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, va tenir lloc el 4 de juny de 2014, al Centre Cultural La Marineta de Mollet. Antonio Felices, regidor d'Acció Institucional i Participació de l'Ajuntament de Mollet va presentar l'acte amb la participació dels autors del llibre Las cartas de La Pirenaica, el doctor Armand Balsebre, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la Universitat Autònoma de Barcelona, i Rosario Fontova, periodista especialitzada en temes de política cultural, memòria històrica, art i arquitectura.
Els dos autors varen explicar que aquest treball s'ha pogut fer gràcies a la conservació de més de 15.000 cartes dels radiooients de La Pirenaica, que es conserven a l'Arxiu Històric del Partit Comunista d'Espanya (AHPCE).
Es tracta d'un recull fet a partir de les cartes rebudes a Radio España Independiente, La Pirenaica, l'emissora clandestina que estava ubicada a Bucarest, a través de les seus del diari comunista francès L'Humanité, a París i de la Revista Internacional, a Praga. Moltes de les cartes enviades, la majoria de les quals sota pseudònim, corresponen a excombatents republicans, exiliats, expresos, obrers, camperols, miners, professors, mestresses de casa, escriptors i estudiants. En general, són cartes de la societat civil espanyola que relaten les peripècies dels immigrants que abandonen els seus pobles, la lluita per la supervivència en els suburbis, la indignació per la carestia de la vida i la falta d'accés a una educació digna.
Jordi Solé Tura i La Pirenaica
Radio España Independiente, La Pirenaica, va ser fundada el 1941 per Dolores Ibárruri. Va ser l'altaveu antifranquista més potent un cop acabada la guerra i fins el 1977, any en què es va constituir el primer parlament democràtic. Els estudis radiofònics es trobaven, primer a Moscú, i després, a Bucarest.
Jordi Solé Tura, amb els pseudònims de Josep Oriol i Alberto Prats, va ser la veu en català de La Pirenaica durant els anys 1962 i 1963, un dels períodes de més esplendor de l'emissora de ràdio clandestina. Quan va aparèixer el primer disc de Raimon, Solé Tura va utilitzar-lo a l'emissora, a través de la qual els oients sentien Diguem no, que es va convertir en un dels més populars himnes antifranquistes.
Totrellegintsoletura
A la cloenda de la IV Trobada d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, Antonio Felices, va presentar el nou blog www.totrellegintsoletura.blogspot.com, amb el qual es posen a l'abast de tothom documents breus del Fons de Jordi Solé Tura de l'Arxiu Municipal de Mollet del Vallès. El sentit d'aquest blog és el de generar opinió i participació de tothom qui ho vulgui en relació amb el pensament de Solé Tura, a través de comentaris.