Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Grup d' Amics i Amigues | VI Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura

La VI Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura fa una crida al diàleg, al consens i la negociació amb la projecció del film Federal

A l'escenari, d'esquerra a dreta: Joan Botella, president de Federalistes d'Esquerres; Albert Solé, director de 'Federal', i Manel Carvajal, moderador

A l'escenari, d'esquerra a dreta: Joan Botella, president de Federalistes d'Esquerres; Albert Solé, director de 'Federal', i Manel Carvajal, moderador

Aquest dimecres ha tingut lloc a El Lledoner la VI Trobada del Grup d'Amics
i Amigues de Jordi Solé Tura, en què s'ha projectat el documental Federal,
dirigit per Albert Solé. El film propugna el federalisme per solucionar els
conflictes entre Catalunya i Espanya, però també com al millor model per
governar diferents pobles i sensibilitats a Europa en l'era de la
globalització.


 

La projecció del film Federal a Mollet, emmarcada en la VI Trobada del Grup d'Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, ha volgut recordar la figura del polític molletà, que va ser una de les primeres persones que va parlar de federalisme a Espanya.

Federal és un documental estrenat l'any 2017, que té com a director, guionista i coproductor Albert Solé. El film ha estat produït per l'associació Federalistes d'Esquerres, que n'ha promogut el finançament amb una campanya de micromecenatge. "Ha estat un procés lent, que va començar fa temps, però que ha acabat coincidint en un moment en què la tensió entre Catalunya i Espanya ha estat de màxima actualitat. L'objectiu del documental és posar aquesta opció política en el debat públic". 

Federal fa una defensa d'aquest model polític com a única solució per al conflicte entre Catalunya i Espanya, però també per a Europa. "Cal una reconstrucció de la confiança; d'això va el federalisme. És l'únic model que permet recollir diferents sensibilitats, que aposta pel diàleg i la negociació, i no per l'enfrontament", explica Solé, que admet que la Constitució espanyola és molt rígida, però té encara un gran potencial de desplegament per avançar cap al federalisme. 

La projecció del film va anar seguida d'un col·loqui amb la participació del director i del president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella, qui reconeixia que "amb el recent canvi de govern a Madrid, se'ns obre una oportunitat històrica per avançar cap al federalisme que fa deu dies ni tan sols podíem imaginar".

L'acte va comptar amb la presentació del regidor i cinquè tinent d'alcaldia, Raúl Broto, que va reconèixer que "en aquests moments de banderes i passions, el federalisme no sembla tant sexy, però és l'opció més racional perquè puguem caminar plegats cap a un futur en comú".

El documental compta amb les intervencions de destacats polítics i pensadors d'abast internacional com Josep Lluís Carod-Rovira, Daniel Cohn-Bendit, Owen Jones, Romano Prodi, Manuel García-Margallo o Emma Bonino, així com també de ciutadans anònims. També fa una mirada a experiències i tradicions federals, els èxits i fracassos del model.

 


  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2022 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login